Hoppa till innehållet

Att räkna huvuden kan ge falsk bild av styrelsemakt

Det är hög tid att sluta räkna antalet kvinnor i styrelserna. Det menar professorn Christina Öberg, som i en ny forskningsgenomgång visar att kvinnors inflytande i styrelserna till och med kan vara lägre än fördelningen ger sken av.

”Forskningen skjuter vid sidan av”, säger hon.

Christina Öberg är professor i företagsekonomi vid Karlstads universitet och knuten till forskningsinstitutet Ratio.
Christina Öberg är professor i företagsekonomi vid Karlstads universitet och knuten till forskningsinstitutet Ratio.Foto: Meek Tore, Karlstad universitet

Könsfördelningen i näringslivet är långt ifrån jämställd. Kvinnor har bara en dryg tredjedel av styrelseposterna och bara nio procent av ordförandeposterna i börsnoterade bolag i Sverige.

Men att mäta jämställdhet bara genom att räkna huvuden ger långt ifrån hela bilden. Det menar Christina Öberg, professor i företagsekonomi vid Karlstads universitet och knuten till forskningsinstitutet Ratio.

Betydligt viktigare är styrelsemedlemmens inflytande. Det beror dels på hur många andra styrelser personen sitter i och vilket nätverk det i sin tur ger, visar hon i en forskningsöversikt. 

Läs mer: Andelen kvinnor i börsbolagens ledningar ligger stilla

”Sitter man i flera bolagsstyrelser har man med sig flera saker in i rummet, som inte bara gör att man är mer självsäker utan också är viktigare för företaget eftersom att man har kunskap om andra bolag och branscher”, säger hon.

Det finns indikationer på att kvinnliga styrelseledamöter har svagare koppling till andra företag, mer sällan är en del av en elit och mindre ofta är styrelseproffs, vilka alla är faktorer som ger en försvagad maktposition i styrelserummet. Det innebär att en jämn könsfördelning kan ge en falsk bild av jämbördigt inflytande mellan könen.

”Män verkar sitta i flera bolagsstyrelser, men också för större bolag. Det spelar också roll, det är ju skillnad på en bostadsrättsförening och en bank”, säger Christina Öberg. 

Däremot saknas gedigna studier på området. Det visar, enligt professorn, på vikten av att forska mer om nätverk och vad det innebär att exkluderas från viktiga sfärer.

”Och det är klart att inflytandet också handlar om styrelsemedlemmens personliga egenskaper, hur framåt man är och vilka kunskaper man har. Det tycker jag att vi missar i forskningen.”

Hon är generellt kritisk till jämställdhetsforskning om styrelser, som hon menar riskerar att underblåsa ojämställdhet genom att kvinnor får representera särintressen och tillskrivs andra krav än män. Fokus hamnar ofta på konsekvenserna av att kvinnor ingår i en styrelse, istället för konsekvenserna av ojämställdhet, tycker Christina Öberg.

”Man har en tendens att säga att sätter man in en kvinna i styrelsen så sjunker vårt resultat, det påverkar riskbenägenheten och hållbarheten, men problemet är att man inte skiljer på olika branscher. Kvinnor är överrepresenterade i vårdbolag, som inte har samma utväxling som verkstadsbolag där män är överrepresenterade. Så jag tycker att det är intressantare att titta på konsekvensen av ojämställdhet”, säger hon.

LÄS MER:

Kvinnor fick 0,5 procent av riskkapitalet 2021 

Här är det förbjudet att fråga om gamla lönen 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera