Hoppa till huvudinnehållet

Så ska Karlstad bli tryggare – med talande bänkar och busshållplatser

Publicerad:
Under 100 grader Karlstad föreläste Mattias Olsson och Anders Pertun från hotell Fratelli, polis John Weslin och Henrik Holm från Karlstad el och stadsnät om hur Karlstad bland annat kan bli mer tryggt och hållbart.
Under 100 grader Karlstad föreläste Mattias Olsson och Anders Pertun från hotell Fratelli, polis John Weslin och Henrik Holm från Karlstad el och stadsnät om hur Karlstad bland annat kan bli mer tryggt och hållbart. Foto: Lisa Olaison

I ett projekt samarbetar bland annat polisen och Karlstad el och stadsnät för att göra staden tryggare för ungdomar och barn med hjälp av teknik.

– Vi löser inte alla bekymmer men kan vi komma en bit på vägen och börja någonstans är det bra, säger John Weslin på polisen.

I det 20 månader långa projektet från statliga Vinnova, samarbetar bland annat polis och Karlstad el- och stadsnät för att göra stan tryggare för barn och ungdomar vid offentliga utemiljöer. Detta ska göras med hjälp av modern teknik.

Projektet heter ”Smart and safe” och pågår fram till november 2024.

Talande parkbänkar

En del i att göra Karlstad mer tryggt är att till exempel göra utemiljöerna mer tilltalande. Som att ha en talande parkbänk med wifi.

– Den laddar mobiltelefoner, den lyser på kvällarna och den kan spela julmusik. Tanken är att den ska kunna prata så du ska kunna fråga den saker, säger Henrik Holm på Karlstad el-och stadsnät.

Tjuvstart av prisutdelningen på 100 grader Karlstad: ”Priset är jätteroligt”

Han påpekar att det inte behöver vara en parkbänk utan kan lika väl vara en busshållplats som man kan fråga när nästa avgång är.

– Man vill ha en interaktion men också det här att den ska skapa en trygghet, en miljö som är till för alla.

Är en trygg stad

Enligt John Weslin, som är brottssamordnare vid polisen, är Karlstad en trygg stad. Men han vågar inte svara på om stan upplevs på samma sätt.

– Jag sa för 20 år sedan också att man kan faktiskt gå över torget och vara trygg, men det är inte säkert att man upplever att det är så. Jag tror absolut att det finns otrygghet bland ungdomar som rör sig i centrum, eller var man än rör sig och äldre som känner sig otrygga. Men överlag tycker jag att vi är en trygg stad, säger han.

Förutom att göra stan smartare och tryggare hoppas man göra den mer tilltalande. Ett exempel är skolan. Om skolmiljön är bra, eleverna får bra mat och skolpersonalen vet vad de ska laga utan att få alltför mycket svinn, något som går att mäta med teknik och sedan återkoppla till personalen, kan det generera en bättre tillvaro för alla.

– Så kanske ungdomarna mår lite bättre, får bättre studieresultat och så mår alla lite bättre. Ni vet det är ganska självklara saker ibland, tänker jag, säger Henrik Holm.

Viktigt med samarbete

Förutom polisen och Karlstad el- och stadsnät är dessutom Karlstads kommun samt Karlstads universitet delaktiga i ”Smart and safe”. Universitetet bidrar med forskning och har koll på vilka frågor som tidigare har utvärderats. Detta gör det enklare att jobba vidare med materialet, istället för att börja från noll.

– Mindre konkurrens och mer samverkan, säger Henrik Holm.

Artikeltaggar

KarlstadNäringslivOmsorgTeknikTeknik och vetenskapVinnova

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.