Hoppa till huvudinnehållet

Så undviker du matsvinn i jul – här är expertens bästa knep

Publicerad:
Matsvinnet ökar under jul. Arkivbild.
Matsvinnet ökar under jul. Arkivbild. Foto: Henrik Holmberg / TT

Julen – en högtid där maten står i centrum. Ofta köps det hem mer än vad som äts upp, något som sker på bekostnad av både ekonomi och miljö.

– Det är slöseri av planetens resurser, säger forskaren Helen Williams.

Här kommer hennes bästa knep för att slippa slänga mat i jul.

I januari, när grönkålen skrumpnat och man tröttnat på julskinkan finns en överhängande risk att maten slängs. Livsmedelsproduktionen står idag för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser. Dessutom är maten dyrare än någonsin.

Helen Williams, docent i miljö och energisystem vid Karlstads universitet, uppmanar därför till att planera matinköpen inför jul.

 Helen Williams, docent i miljö - och energisystem vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) Karlstads Universitet. Arkivbild.
Helen Williams, docent i miljö - och energisystem vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) Karlstads Universitet. Arkivbild. Foto: Lisa Olaison

NWT listar hennes bästa knep för att undvika matsvinn:

  • Utgå från skafferiet: Påbörja planeringen redan i hemmet. Gå igenom kyl och skafferi och skriv en inköpslista över vad som ska inhandlas.
  • Tänk ett extra varv: Undvik att falla för merköpsrabatter och tänk en extra gång innan du väljer den större förpackningen med lägre kilopris. Kommer du att få användning för allt innan det blir dåligt?
  • Vad går att frysa in? Lax, köttbullar och skinka går bra att frysa in. Men var försiktig med hur mycket du köper av sådant som inte gör sig lika bra upptinat. Alldeles för många sillsorter är kanske inte nödvändigt.
  • Förvara maten rätt: Ta inte fram mer än vad du tror går åt, håll maten som står framme varm och kyl ner resterna snabbt. Att sänka temperaturen i kylskåpet från åtta till fyra grader kan dessutom fördubbla hållbarheten.
  • Ta vara på rester: Frys in det som kan frysas in och skicka med dina gäster mat hem.
  • Organisera kylen: Rensa och organisera i kylen för att få bättre överblick. Skapa en särskild hylla för mat som behöver ätas snart och gör i ordning en fryslåda för matrester som du kan laga något nytt av.
  • Byt mindset: När vi har bjudningar är vi mer känsliga för att maten ska ta slut. Vi vill verka generösa och vara goda värdar. Men istället för att köpa för mycket av allt bör du tänka på vad som behövs för att alla ska bli mätta. Då kan det vara att föredra att se till så att finns tillräckligt med bröd, så att man kan ta sig en extra skinkmacka till exempel.

Artikeltaggar

CTFForskningHelén WilliamsJulKarlstadKarlstads universitetMiljöUtsläpp

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.