Hoppa till huvudinnehållet

Psykologen: Därför hamstrar vi toalettpapper

Publicerad:
Frida Flodkvist
frida.flodkvist@nwt.se
Per Kristensson, professor i konsumentpsykologi, förklarar att osäkerheten kring det okända gör att folk bland annat bunkrar toalettpapper för att känna sig trygga.
Per Kristensson, professor i konsumentpsykologi, förklarar att osäkerheten kring det okända gör att folk bland annat bunkrar toalettpapper för att känna sig trygga. Foto: Lisa Olaison

Människor gillar inte osäkerhet. Därför agerar vi. Som nu, när många valt att hamstra mängder med toalettpapper och mat.

– Det mest effektiva är att tvätta händerna. Men folk tycker det känns fjuttigt, så man bunkrar, förklarar professorn Per Kristensson.

Allt fler preppar – här är expertens bästa tips

I takt med att det tidigare okända coronaviruset covid-19 spridit sig över världen har även oron ökat.

– En brist på kontroll gör att folk tar till åtgärder. Man tänker att man kanske måste sitta i karantän och vara hemma länge, så man handlar en massa mat. Och om andra har köpt extra toalettpapper tar man i och gör samma sak själv, säger Per Kristensson, professor i konsumentpsykologi och föreståndare för Centrum för tjänsteforskning på Karlstads universitet.

– Andra faror har vi lärt oss hantera. Som att köra bil. Då kör vi på höger sida, har på oss bälte och håller hastigheten. Får man influensa sjukskriver man sig och är hemma några dagar. Nu vet vi ingenting och svävar i stor osäkerhet.

"Folk dör ju"

Han poängterar att det viktigaste just nu är att tvätta händerna noga samt undvika att träffa andra om man känner sig hängig.

– Det är det överlägset mest effektiva sättet att bli av med viruset och slippa få det. Men folk upplever att det är för fjuttigt. Folk dör ju. Det krävs något kraftfullt. Så man bunkar mat.

Hur borde man tänka?

– Kolla Folkhälsomyndighetens hemsida och lyssna på vad de och WHO säger. Sociala medier är inte ett bra ställe att hämta information på. Det borde gå mer vetenskapligt till väga. En norsk skidåkare visade att hans händer fjällade för att han tvättade sig så mycket. Det är bra om de bra rutinerna sprider sig mer än de tokiga.

Är det sunt att hamstra toalettpapper, eller borde man hålla sig från att tömma hyllorna?

– Om människor blir lugnade och inte lika uppjagade av att hamstra och ha pasta för åtta månader, då kan det väl vara bra.

Varför väntar folk tills krisen faktiskt kommer innan man fixar beredskapen?

– Det är då det blir uppenbart. Vi har fått broschyrer från MSB om att rusta sig. Det har blivit ganska hånat. Det är orimligt att det ska hända något utan att vi får en signal innan. Nu får vi en signal, så det kan vara bra att skaffa hem saker. Då går man lite all over the place.

Så är du beredd när krisen kommer

Per Kristensson påminner om att livet kommer att återgå till det normala.

– Ebola kallades för fearbola, men det pratar ingen om i dag. Det kom larm om farliga chips och en båträdsla spred sig när Estonia sjönk. Fler kommer gå tillbaka till jobbet och gå ut och äta igen, men det kanske är veckor eller månader bort. Det behövs en kulmen först.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenKarlstadKarlstads universitetLivsmedelMSBNyheterPer KristenssonPsykologiVärmlands länWHO

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.