Hoppa till huvudinnehållet

En tredjedel av maten slängs – förpackningar en orsak visar Karlstadsforskning

Publicerad:
Vi slänger mindre mat, men fortfarande handlar det om över 15 kilo ätbar mat per år.
Vi slänger mindre mat, men fortfarande handlar det om över 15 kilo ätbar mat per år. Foto: Helena Karlsson

Knappt 9 400 ton. Så mycket mat och dryck slänger vi värmlänningar varje år.

Det motsvarar vikten på drygt 60 blåvalar.

Forskning från Karlstads universitet visar att förpackningarna är en orsak till svinnet.

Enligt Livsmedelsverket slänger varje svensk 15 kilo ätbar mat varje år. Dessutom häller varje person i snitt ut 18 liter mat och dryck ut i vasken – oftast är det kaffe, te och mejeriprodukter.

Om värmlänningar slänger och häller ut lika mycket som svenskarna som helhet blir det drygt 9 363 ton per år.

Förutom att matsvinnet kostar pengar – för en familj på två vuxna och två barn handlar det om 3 000–6 000 kronor per år – är det en riktig klimatbov.

Enligt Livsmedelsverket äts en tredjedel av all mat som produceras i världen aldrig upp. Svinnet ligger bakom mellan 8 och 10 procent av världens utsläpp av växthusgaser.

För stora förpackningar

Matsvinnet i Sverige minskar visserligen, men inte så snabbt som skulle behövas för att nå en halvering till 2030, vilket FN har som mål. Detta enligt ett pressmeddelande från Karlstads universitet inför Internationella matsvinnsdagen som infaller på fredagen.

Helén Williams på Karlstads universitet säger att många konsumenter uppger att förpackningarna bidrar till matsvinn. Arkivbild.
Helén Williams på Karlstads universitet säger att många konsumenter uppger att förpackningarna bidrar till matsvinn. Arkivbild. Foto: Helena Karlsson

– Fler aktörer inom livsmedelsbranschen behöver säkerställa att egna lösningar inte orsakar problem för någon annan. Vår forskning visar att lönsamhet går före miljö, vilket är en viktig faktor och förklaring till svinnet, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem och som forskar om matsvinn i pressmeddelandet.

I en studie som gjorts på universitetet svarade konsumenterna att 30 procent av deras matsvinn beror på förpackningarna, bland annat att de är för stora.

Många svarade också att de är osäkra på om maten fortfarande går att äta. Livsmedelsverkets tips är att titta, lukta och smaka på maten: Verkar den okej kan man äta den.

Artikeltaggar

DryckerFNForskningHelén WilliamsKarlstads universitetKlimatKlimatpåverkanKonsumentLivsmedelsverketMat och dryckMiljöUtsläpp

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.