Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsforskare om larmrapporten: ”Läget är ännu värre”

Publicerad:
Utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka, tvärtemot vad som behövs för att bromsa klimatkrisen. Arkivbild.
Utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka, tvärtemot vad som behövs för att bromsa klimatkrisen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Klimatkrisen är redan här. Och tiden för att avvärja de värsta följderna rinner snabbt ut. Det konstaterade FN:s klimatpanel IPCC i en rapport som släpptes på måndagen.

Fredrik Wikström, professor på Karlstads universitet, säger att läget är ännu värre än rapporten visar.

Men världen kan fortfarande agera.

Klimatförändringarnas effekter är redan här. De påverkar redan väder- och klimatextremer i alla världens regioner.

Ett exempel är den värmebölja som drabbade bland annat Värmland sommaren 2018 och som blev mer sannolik på grund av människans utsläpp av växthusgaser. Notan landade på flera hundra miljoner och drabbade jordbruket hårdast, vilket NWT tidigare berättat.

En ny rapport från IPCC pekar på att läget är allvarligt. Åtgärder som vidtagits för att minska utsläppen har haft effekt, men räcker inte.

– Det är skitbråttom, kort sagt, säger Fredrik Wikström, som är professor i miljö- och energisystem på Karlstads universitet.

Och som om rapporten inte vore illa nog är verkligheten värre, påpekar han.

– Den är byggd på studier fram till 2021 någon gång och det har kommit studier efter det som visar att det är ännu allvarligare. Läget är ännu värre än rapporten visar.

Hållbarhet prioriteras ner

Jorden har hittills värmts upp med runt 1,1 grader sedan förindustriell tid. Ju varmare det blir, desto mer extrem torka och nederbörd är att vänta. Ju högre uppvärmning blir, desto större risk för att trösklar i klimatsystemet överskrids och värmer planeten ännu mer.

Samtidigt visar en undersökning från Svensk handel att landets konsumenter prioriterar ner hållbarhet i och med kostnadskrisen. Men Fredrik Wikström säger att det inte finns någon motsättning mellan att hålla i pengarna och agera för klimatet.

Professor Fredrik Wikström på Karlstads universitet säger att det går att agera klimatsmart och hålla i pengarna samtidigt.
Professor Fredrik Wikström på Karlstads universitet säger att det går att agera klimatsmart och hålla i pengarna samtidigt. Foto: Håkan Strandman

– Det finns otroligt mycket pengar att tjäna. Om vi energieffektiviserar våra hem, om vi kan lära oss att slänga mindre mat och kanske välja annan mat går det att äta otroligt mycket billigare.

Lösningar

Även IPCC pekar på att det finns lösningar. Klimatpanelen pekar exempelvis på att sol- och vindenergi blir allt billigare. Att minska utsläppen ger andra positiva effekter: bättre luftkvalitet och hälsa.

Riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) är vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet pekar på det han vill lyfta fram.

– Det absolut viktigaste, utifrån det lilla jag har läst märk väl, är att det fortfarande är möjligt att nå målen.

Fast det kommer att bli väldigt svårt.

– Absolut, men man pekar på att det inte är kört och är det något människor behöver få höra är det att det inte är kört.

Inte bara Sverige

Han pekar på att Sverige inte kan lösa frågan ensamt.

– Även om vi kommer ner till nollutsläpp, så måste vi få med oss resten av världen. Vår stora fördel är att vi har möjligheten att visa genom kunnande och teknik att det går att ställa om utan att vi behöver krypa tillbaka in i grottan.

Den kristdemokratiske riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson tar fasta på att det fortfarande går att nå klimatmålen - fast det blir väldigt svårt.
Den kristdemokratiske riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson tar fasta på att det fortfarande går att nå klimatmålen - fast det blir väldigt svårt. Foto: Lisa Olaison

KD ingår i regeringen som fått kritik för att ha fattat beslut som ökar utsläppen i Sverige. Hur kan KD och regeringen agera för att Sverige ska fortsätta vara det här föredömet i världen?

– Elektrifieringen är en bärande del av lösningen, att se till att vi får mer fossilfri el, så att vi har möjlighet till omställningen fullt ut. Vi måste förenkla tillståndsprocesserna för industrin. En annan konkurrensfördel är skogen, där det handlar om att visa på skogens möjligheter som kolsänka så länge den växer och även att kunna använda den som substitution, alltså att byta ut material som stål och betong.

Kjell-Arne Ottosson nämner även koldioxidinfångning.

– Vi har en del utsläppskällor där vi i dag inte har möjlighet till snabb omställning.

Hur ska man som värmlänning tänka och agera när man tar del av rapporten?

– Jag tror det är viktigt att börja prata med varandra, väcka opinion. Oavsett om man är höger eller vänster är det samma planet vi ska ärva, säger Fredrik Wikström.

Axplock ur IPCC:s rapport

Koldioxidhalten i atmosfären är högre än den någonsin varit under de senaste två miljoner åren. Halten av metan är den högsta på 800 000 år. Samtidigt fortsätter utsläppen att stiga, om än i långsammare takt än förut.

Havsnivåerna kommer att fortsätta stiga i flera hundra eller kanske tusentals år när haven blir varmare och isarna smälter. Det enda sättet att minimera höjningen är att snabbt få till stora minskningar av utsläppen.

För att ha en 50-procentig chans att hålla uppvärmningen under 1,5 grader måste utsläppen minska med 43 procent till 2030.

Källa: IPCC

Artikeltaggar

FNFredrik WikströmIPCCKarlstads universitetKjell-Arne OttossonKlimatKlimatpåverkanKristdemokraternaMiljöUtsläppVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.