Hoppa till huvudinnehållet

Öppnar nya skolan för ny teknik

Publicerad:
Nya högstadieskolan Minnebergsskolan början så smått bli klar att ta emot elever. Med höstterminens start välkomnas eleverna in fullt ut. Redan i dagarna startas dock ett projekt på skolan inom digital teknik. Inom projektet ska så kallad IoT-teknik (Internet of Things) användas för att understödja god elevhälsa. Utvecklings- och projektledaren Christian Persman tror på det nya projektet.
Nya högstadieskolan Minnebergsskolan början så smått bli klar att ta emot elever. Med höstterminens start välkomnas eleverna in fullt ut. Redan i dagarna startas dock ett projekt på skolan inom digital teknik. Inom projektet ska så kallad IoT-teknik (Internet of Things) användas för att understödja god elevhälsa. Utvecklings- och projektledaren Christian Persman tror på det nya projektet. Foto: Hans-Åke Henriksson

Nya högstadieskolan Minnebergsskolan ska inte bara bidra till smarta elever, själva skolan och skolmiljön ska också vara "smart".

Ett bidrag till en fullt ut ändamålsenlig skola är enligt Arvika kommun ett projekt inom digital teknik, ett projekt som sätts i sjön i dagarna. Inom projektet ska så kallad IoT-teknik (Internet of Things) användas för att understödja god elevhälsa.

– Det låter fränt med ny teknik, men vad ska den använda till? Jo, i det här projektet ska vi få information om lokalerna och eleverna i syfte att de ska må bättre. Vi ska främja deras hälsa helt enkelt. Bra elevhälsa ökar lärandet, säger utvecklings- och projektledaren Christian Persman.

Inom projektet kan bland annat elevernas rörelsemönster mätas via sensorer, detta i syfte att ta bort flaskhalsar genom bland annat schemaändringar.
Inom projektet kan bland annat elevernas rörelsemönster mätas via sensorer, detta i syfte att ta bort flaskhalsar genom bland annat schemaändringar. Foto: Hans-Åke Henriksson

Sensorer känner av

Inom IoT-tekniken använder man sensorer som sätts på prylar så att sakerna kan "prata" med varann och internet. Med sensorernas hjälp kan man i detta projekt samla in data som ska vara till gagn för en utvecklande skolmiljö.

– Sätter man en sensor på en dörr, då kan man räkna ut hur många gånger den dörren öppnas och stängs. Sker det ofta kan det av olika orsaker handla om en orolig miljö i det klassrummet som det måste sättas in åtgärder mot.

Nya högstadieskolan kännetecknas av modern skolarkitektur.
Nya högstadieskolan kännetecknas av modern skolarkitektur. Foto: Hans-Åke Henriksson

Mätningar som ska förbättra

Christian Persman nämner möjligheter att mäta buller- och ljusnivåer via denna teknik, ja, även bland annat antalet partiklar i luften. Mätningen av partiklar i luften kan leda till att städningen behöver styras extra till vissa delar av skolan.

Även elevernas rörelsemönster kan mätas via sensorer, här i syfte att ta bort flaskhalsar genom bland annat schemaändringar.

Arvikabaserat företag bidrar

Ett annat område är ventilation, inom detta område ska klimatspecialisterna inomhus, Swegon, delta. Swegon som ju bland annat finns i Arvika.

– Swegon ska konkret komma igång med mätningar av ventilation och håller nu på och undersöker vilken utrustning man ska använda.

Klassrum med modern teknik.
Klassrum med modern teknik. Foto: Hans-Åke Henriksson

Underlätta för privata aktörer

Swegon är en privat aktör som deltar i projektet. Ett av målen med projektet är hitta vägar för hur privata företag ska kunna vara med och testa utrustning i offentliga lokaler samt att inköpsrutiner ska förbättras.

Detta är också ett huvudsyfte med projektet.

– Två saker ska framförallt ingå i projektet. Ett, skolan ska under bra etiska former vara en testplats för att finna ut en bättre skolmiljö, samt två, vi ska ta fram en modell hur vi gör när ett företag vill sälja en produkt till oss, säger Persman.

Öppnandet av Minnebergsskolan närmar sig. Redan nu visas lärare och i någon mån elever runt i skolan. I april blir det en mera omfattande visning för eleverna.
Öppnandet av Minnebergsskolan närmar sig. Redan nu visas lärare och i någon mån elever runt i skolan. I april blir det en mera omfattande visning för eleverna. Foto: Hans-Åke Henriksson

Öppnandet närmar sig

När det gäller Minnebergsskolan ska den tas i drift när höstterminen startar i augusti, då ska den fullt ut vara klar. Detta gäller även matsalen, som blir sist klar.

Just nu pågår slutplanering inför flytten samtidigt som skolan sett till det byggnadstekniska färdigställs hus för hus.

– Ett hus i taget besiktas i slutet av våren, säger Christian Persman. Personalen får enligt planerna tillgång till skolan i början av augusti även om man troligen kan börja flytta in material i juni. Redan idag visas lärare i smågrupper runt i den nya skolan och även några elever har kikat in. De första rapporterna är positiva.

– De flesta av eleverna ska sedan få se skolan under april månad. Allt är väldigt spännande.

Scaalers idé från början

Bakgrunden till projektet är att Arvikabaserade Scaaler IoT Labs, ett kluster av företag inom IoT-tekniken, kontaktade Arvika kommun angående möjligheter att med denna teknik stärka elevers hälsa.

Samtidigt fanns projektpengar att söka hos statliga innovationsmyndigheten Vinnova, där kommunledningen ansåg att projektpengar till gagn för den nya högstadieskolan var en gångbar väg framåt.

Christian Persman träffade Scaaler IoT Labs och diskuterade ett projekt för att stärka det hälsofrämjande elevarbetet via användandet av smart teknik. Med kommunledningens goda minne hjälpte Persman sedan Compare, ett företag som driver projekt, att söka projektpengar hos Vinnova.

– Vi fick två miljoner kronor för att utveckla prototyper inom denna teknik. Ihop med egenfinansiering av projektdeltagarna omfattar projektet totalt fyra miljoner kronor, säger Persman.

Förutom projektägarna Arvika kommun, Scaaler IoT Labs och Compare deltar Karlstads universitet, Digitalwell Arena, ett EU-projekt för hållbara lösningar, samt Swegon.

Robert Rhönnstad, Scaaler IoT Labs, ser projektet som en möjlighet både för Arvika och för mindre företag, de senare genom att kunna ta steg in i den offentliga världen.

– Mindre aktörer med bra aktiviteter får möjlighet att testa ut saker, här för en bättre miljöhälsa, säger Rhönnstad, och fortsätter:

– Hela grejen, hela skolan, är ett lyft för Arvika som tänker innovativt från början. Den nya skolan kommer att uppmärksammas.

Artikeltaggar

Arvika kommunSkola och utbildningTeknik och vetenskap

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.