lördag4 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Forskning

Stort forskningsstöd till samhällsbyggnadssektorn

Publicerad: 27 februari 2024, 15:26

Emma Hult, projektledare på IQ Samhällsbyggnad, är glad över det statliga stödet till programmet Shift2Access.

Foto: Mattias de Frumerie / Jenny Brandt Grönberg

En tioårig satsning på innovation inom samhällsbyggnad och mobilitet blir möjlig genom ett stöd från de forskningsfinansierande myndigheterna. “Det är jättebra för sektorn att kunna jobba långsiktigt”, säger Emma Hult, projektledare på IQ Samhällsbyggnad, koordinerande part i programmet Shift2Access.

Ämnen i artikeln:

ByggFormasBoverketVinnova

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Impact Innovation presenteras som Sveriges stora innovationssatsning för 2030-talet, med målet att öka takten i den gröna omställningen och stärka Sveriges konkurrenskraft internationellt. Bakom satsningen står de tre myndigheterna Energimyndigheten, Formas och Vinnova som nu har beviljat stöd till fem olika innovationsprogram inom olika sektorer.

Läs även: Dig-IT Lab ska snabba upp branschens digitalisering

Samhällsbyggnadssektorn är representerad av Shift2Access, där bygg- och anläggningssektorn ska föras samman med transport och mobilitet. Bakom initiativet står IQ Samhällsbyggnad, VTI, Boverket, Trafikverket, RISE, IVL, Region Stockholm, Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Region Skåne, VREF och initiativet Rådslaget. 

Emma Hult är projektledare på IQ Samhällsbyggnad som är koordinerande part i projektet:

– Det är IQ Samhällsbyggnad tillsammans med VTI som kommer att leda projektet från ett koordinerande kontor. Men sedan kommer alla parter att vara delaktiga i en mängd olika insatser.

Programmets syfte är att bidra med nya lösningar för fossilfrihet,  cirkulärt samhällsbyggande och en ny syn på mobilitet och tillgänglighet.

– Tanken är att vi ska visa “hur” på 100 platser under 10 år, säger Emma Hult.

Läs även: Med 42 miljarder på fickan: "Vi ska investera grönt"

Det nationella programmet löper under tio år med en halvtidsavstämning. Det är en långsiktighet som är mycket välkommen, berättar hon.

– Det är jättebra för sektorn att jobba långsiktigt. Det är mycket som ska göras och många verktyg som vi vill få på plats. Vi är väldigt tacksamma för att vi har fått det här stödet och att det löper under så lång tid.

När de fem programmen med stöd från Impact Innovation är i full gång får de, enligt ett pressmeddelande från Vinnova, en statlig finansiering på en halv miljard kronor per år. Det skulle innebära 100 miljoner kronor årligen till respektive program, förutsatt att de blir lika stora.

Här är programmen som får finansiering

Shift2Access – ställ om Sverige till attraktiva och tillgängliga livsmiljöer för alla   

Leds av IQ Samhällsbyggnad i samverkan med bland annat Boverket, Trafikverket, K2 (Sveriges nationella centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik), flera forskningsinstitut, Region Skåne, Region, Stockholm, Västra Götalandsregionen, Västtrafik och Volvos Forskningsstiftelse. 

Net Zero Industry Programme - accelerera svensk tillverkningsindustris utveckling mot netto noll-utsläpp  

Leds av Teknikföretagen tillsammans med RISE.  

Water for Vital Environments – hållbart vatten för alla år 2050  

Leds av RISE i samverkan med IVL Svenska Miljöinstitutet, Linköping Science Park, Lunds universitet, Stockholm Environmental Institute och Svenskt Vatten. 

Metals&Minerals – hållbar och motståndskraftig metall- och mineralförsörjning 

Leds av Jernkontoret i samverkan med Luleå tekniska universitetet, LTU Business, Sustainable Steele Region, SveMin, Svenska Gjuteriföreningen, Svensk Aluminium och Örebro universitet. 

SustainGov – reformera offentlig sektor för att säkerställa samhällets hållbarhetsomställning  

Leds av Mittuniversitetet i samverkan med bland andra Sveriges kommuner och regioner (SKR), ett antal kommuner och regioner, Myndigheten för Digital Förvaltning (DIGG), Handelshögskolan, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Samhällsnytta vid Karlstad universitet.  

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev